Szabó Krisztina

oktató-kutató egyetemi tanársegéd, okleveles kommunikáció- és médiaszakértő

Tanulmányaimat előbb a Károli Gáspár Református Egyetemen, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Kommunikáció- és médiatudomány szakán, kitüntetéssel végeztem. Ezután ösztöndíjas doktorandusz hallgató lettem a BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszéken, ahol 2016 őszétől egyetemi tanársegédként dolgozom tovább. Doktori disszertációmat digitális olvasás-szövegértésből és a hozzájuk kapcsolódó nemzetközi PISA felmérések témájából írom.

Vallom, hogy az emberi szónak, beszédnek, kommunikációnak ereje van. „Sorsokat sodor és életeket dönt”. Befolyásolja lehetőségeinket, döntéseinket, kapcsolatainkat, munkavégzésünket, elképzeléseinket, a világban való boldogulásunkat. Ezért is tartom küldetésemnek a kommunikációs ismeretek továbbadását, a tehetséggondozást és a készségfejlesztést, legyen szó gyerekekről, középiskolásokról, egyetemistákról vagy épp felnőttekről. Ezt teszem a BME-n is, ahol az Érvelés, tárgyalás, meggyőzés, Tárgyalás- és előadástechnika, Nyilvános kommunikáció, valamint a Tárgyalási stratégiák és taktikák című kurzusokat tanítom.

Oktatóként azt tapasztalom, hogy sokan küzdenek kommunikációs nehézségekkel, mert hiányzik a színvonalas, hatékony megszólalásra, érdekképviseletre, vitára és kritikus gondolkodásra való képesség. Hiába van meg fejben a sok ismeretanyag és értékes gondolat, ha nem vagyunk képesek érthetően, világosan, szabatosan kifejezni azokat, akkor olyanok vagyunk, mint egy csukott könyv, rosszul hangolt rádió, térerő nélküli telefon, wifi nélküli laptop. Oktatóként, kutatóként és magánemberként is azon munkálkodom, hogy feloldjam ezt a zavart némaságot, érthetőbbé és hatékonyabbá téve ezzel a mindennapi kommunikációt.

Szabo_Krisztina_1677_tanar