Sipos Júlia

újságíró, egyetemi oktató

Sipos Júlia vagyok-hivatásom a kommunikáció. Pályám jelentős részében rádiós újságíró voltam, a Magyar Rádió munkatársa. Talán ezért is hiszek a „vox humana”, az emberi hang erejében. Számos szakmai díjat, elismerést kaptam, köztük a tudományos újságírók Hevesi Endre díját, az MTA Újságírói díját, a rádiós szerkesztőségi kollégákkal Pulitzer emlékdíjat.

Több éve oktatóként is foglalkozom kommunikációval, és miután nem szerettem volna” power point” oktató lenni, ez ELTE Társadalomtudományi Karán PhD fokozatot szereztem.

Nemzetközi média tapasztalatot is szereztem, a URTI, – egy frankofon média szervezet-, valamint a Prix EU zsúritagjaként, és ezeket is felhasználom oktatói munkámban.

Több éves megfigyelésem felsőoktatási közegben, hogy még egyetemi hallgatók körében is  hiányoznak a kommunikációs készségek, hiányos ez a fajta „skill set”. Pedig biztosan tudom, hogy a különféle élethelyzetekben milyen jelentőséggel bír a másik emberhez való út megtalálása.

Úgy vélem, hogy a kommunikáció egyfajta humán GPS, vagyis Global Positioning System. Valóban globális, mert a kulturális különbségek ellenére vannak általánosan érvényes szabályai. Pozícionál, mert stílusunk, kommunikációs képességeink alapján értékel és helyez el minket társadalmi környezetünk, és mindennek rendszere, szisztémája van, amiben érdemes eligazodnunk.

Meggyőződésem, hogy a kommunikációs képességek egy része elsajátítható, tanulható. Kindness is a skill, vagyis a pszichológusok szerint a kedvesség egy képesség. Legalább ilyen fontos képesség üzeneteink eljuttatásának képessége a másik ember, illetve kisebb nagyobb emberi közösségeink felé. Ezt próbálom oktatóként, újságíróként, szerkesztőként és civilként egyaránt gyakorolni.

Sipos_Julia_1543_szakerto_sm