Rab Árpád

egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem

Az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen előbb néprajz, később kulturális antropológia MA végzettséget szereztem, ez után a Budapesti Corvinus Egyetemen szociológiából szereztem meg PhD fokozatomat, a témám a digitális kultúra mély társadalmi változásainak vizsgálata volt, kidolgoztam megértésének egy modelljét. Közel másfél évtizedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatóintézetében, az Információs Társadalom- és Trendkutató Központban dolgoztam, junior kutatóként kezdtem, végül igazgatói pozicióig vittem. Évek óta a Budapesti Corvinus Egyetemen tanítok.

Érdeklődésem és kutatásaim fókuszában mindig is az ember kultúr- és társadalomtörténetének mélyebb megértése állt, elsődlegesen a digitális kultúra által okozott változások. Az internet, a számítógépek, a tabletek és az okostelefonok segítségével, napjainkban pedig a mesterséges intelligencia és a gépek világának felépítésével az emberiség alapvető módon változtatja meg eddig kialakított társadalmi alrendszereit. Ezeket a változásokat igyekszem megérteni, közvetíteni, és a megszerzett tudás segítségével elérni azt, hogy ezeket az eszközöket a lehető leginkább értékteremtő, és minél szélesebb társadalmi csoportok számára életminőséget biztosító módon használjuk.

Kutatásaim és tanításom során mindig igyekszem ötvözni az elméletet a gyakorlati tudással. Az Egyetemen e-business-t, digitális kultúrát tanítok, de e mellett számos akciókutatásban veszek részt, informatikai projekteket vezetek, találmányokat fejlesztek ki, és start-upoknak segítek az érvényesülésben. Nagyon szeretem a természetet, az állatokat, a sportot, a mellett, hogy jelenkorunk technológiáit nagyon szeretem, és lelkesen használom, sosem feledem, hogy nem a technológia a fontos, hanem az ember.

Hallgatóimnak igyekszem mentora, segítője, iránymutatója lenni, hogy széleskörű, alapos tudás birtokában választhassák meg saját útjukat és céljaikat.

Rab_Arpad_1732_szakerto_es_vendegeloado_sm