IdőMonopoly diákoknak: gazdálkodj okosan – az időddel!

Sokszor vagy türelmetlen? Úgy érzed, egyhelyben topogsz, miközben előtted az élet?  Rengeteg dolgot szeretnél egyszerre tenni, de megint úgy ment el a nap, hogy nem igazán csináltál semmit? Megosztunk Veled pár tippet, hogy ne így legyen.

1. Ne légy türelmetlen magaddal!

Kéne tudni igazán jól angolul? Szeretnél megtanulni zenét írni? Sportolni is jó lenne? A tudat, hogy mennyi mindent kellene csinálni, ráadásul olyan dolgokat, melyek nem teljesíthetőek pár nap alatt, bénítóan tudnak hatni ránk. Olyan reménytelenül távolinak tűnik a cél elérése, hogy inkább bele sem kezdek. Pedig, ahogy a mondás is tartja, sok kicsi sokra megy. Tudatosítsd magadban, hogy ha minden pár napban hozzáteszel valamit az addigi tudásodhoz, az már egy éves távlatban is nagyon szép eredményt produkál.

2. Legyenek reálisak az elvárásaid!

Az előző példáknál maradva: ne a nyári külföldi táborig akarj megtanulni angolul, vagy ne két hónap alatt próbáld meg elérni a versenysúlyodat. Mert akkor hiába érsz el eredményeket, a végén kudarcként fogod megélni, ami bénítóan hat a motivációdra. Reális elvárásokat fogalmazz meg az évre, a hónapra, a napra; melyeket normális tempó mellett teljesíteni lehet.

3. Mindig hagyj időt olyan dolgokra, melyek örömet szereznek!

Sok kötelezettséged van az életben, de mindig legyen időd olyan dolgokra is, amiket azért csinálsz, mert örömödet leled bennük. Ezek azok a dolgok, melyek feltöltenek érzelmekkel, energiával. Ha még nem tudod, hogy mi szerez neked örömet, próbálj ki egy csomó dolgot.

4. Határozz meg célokat!

Néha gondolkodj el azon, hogy milyen célokat szeretnél elérni. Mindig mosolygunk az újévi fogadalmakon, pedig nem hülyeség. Írd le magadnak ezeket, és nézd meg, hogy mit kell tenned ezek eléréséhez. Itt is legyél reális magaddal: hagyj elég időt a megvalósításhoz. Van olyan, hogy több célt is megfogalmazol, majd idővel ezek közül pár elkopik. Ez normális, mert néha mást hoz az élet, vagy menet közben jössz rá arra, hogy ez nem a Te utad. A célok megfogalmazása a saját utad megtalálásában is segít.

5. Súlyozd a teendőidet sürgősség és fontosság szerint!

Azt csináld meg először, ami fontos és sürgős. Ami nem fontos és nem sürgős, húzd ki a listádról. Nézd meg, hogy valaki meg tudja-e csinálni helyetted a nem fontos de sürgős feladatokat. És tartsd észben: a fontos de nem sürgős feladatokra (döntésekre) mindig hagyj elég időt. A kapkodás ront a minőségen.

6. Készíts listákat a teendőidről! Ehhez használhatod a különböző mobilapplikációkat.

A lista egyrészt segít abban, hogy a teendőidet fontossági sorrendbe állítsd, másrészt pedig abban, hogy ne felejtsd el őket. Azt a feladatot, amelyhez gondolkodnod kell, érdemes arra az időszakra tenned, amikor friss az agyad. A rutinfeladatokat a fáradtabb órákra hagyd. A sportot pedig az egész napos tanulás közepébe illeszd, hogy felfrissülj.

7. Pontosan fogalmazd meg a feladataidat!

Ne azt mondd, hogy ma olvasok ebből a tankönyvből, hanem azt, hogy elolvasom a következő két fejezetet. Azért tedd ezt, mert az elégedettség érzéséhez kell az a tudat, hogy megcsináltam, amit elterveztem. Ha túl általános a terv, nem fogod azt érezni, hogy megcsináltad.

8. Arra koncentrálj, amit épp csinálsz!

Amikor tanulsz, ne nézd meg 5 percenként az üzeneteidet. Minden ellenkező híresztelés ellenére az ember nem jó multitaskingban, az idegrendszerünk egyszerűen nem így van összerakva. Merülj el abban, amit épp csinálsz, legyen szó matekleckéről, rajzolásról, vagy épp kockulásról. Nem mellesleg, nagyobb örömödet is fogod lelni az aktuális tevékenységben.

9. Csináld, ha esik, ha fúj!

Reggel elhatározod, hogy délután lemész futni, majd amikor eljön a délután, elmagyarázod magadnak, hogy miért is ne csináld. Ismerős? Tudatosítsd magadban, hogy ez döntés kérdése. Van egy pillanat, amikor úgy döntesz, mégsem csinálod meg a dolgodat. Ezt a pillanatot kell felismerned és „megfognod”, és ekkor kell tudatosan kitartanod az eredeti terved mellett. Ez a pillanat nehéz, de ha döntöttél, a végrehajtás már gyerekjáték.

10. Tudj nemet mondani!

A nap 24 órából áll. Ha már tudod, hogy mik a céljaid (és kötelező feladataid) vagy mit csinálsz örömmel, nyugodtan mondj nemet olyan dolgokra, melyek egyiket sem szolgálják. Ha nagyon elaprózod magad, kevésbé leszel eredményes.

Ha úgy érzed, eddig nem gazdálkodtál jól az időddel, akkor e cikk elolvasásától ne várd, hogy hirtelen menni fog. Ebben is legyél reális: adj magadnak időt, hétről hétre tűzz ki pici célokat, melyek segítenek jobb időmenedzserré válni. Menni fog!