Döntéshozatali tippek örök hezitálóknak

Nehezen döntesz? Döntés után még napokig azon rágódsz, hogy jól döntöttél-e? Inkább másra hagyod a döntést? Ha a válaszod igen, akkor az alábbi tanácsok Neked szólnak. Ne aggódj, a döntéshozatalban is rengeteget lehet fejlődni. 

1. Különböztesd meg egymástól a fontos és a nem fontos döntéseket!

A tudat, hogy az adott helyzetben egy nem fontos döntést kell meghoznod, nagymértékben leveszi a válladról a felelősség terhét. Teljesen mindegy, hogy melyik tejet veszed meg vagy melyik délutáni hétvégi program mellett döntesz. Válassz egy kritériumot (pl.: ár, melyik programot csináltad régebben, stb.) és az alapján gyorsan dönts, vagy egyszerűen csak bökj rá valamelyik termékre vagy programra és rögtön lépj is tovább gondolatban. Nem érdemes több mentális energiát fordítani ezekre a helyzetekre.

2. Ha fontos döntésről van szó, akkor gyűjts információt és azokat mérlegeld. 

Fogalmazd meg, hogy milyen célállapotba szeretnél kerülni a döntés eredményeként. Majd gyűjts be minél több információt, és ezek alapján vizsgáld meg az egyes döntési lehetőségek előnyeit és hátrányait a célállapot fényében. Általában azt az opciót érdemes választanod, amely mellett a legtöbb érv és a legkevesebb ellenérv szól. Persze van olyan, hogy egyetlen érv miatt döntünk valami mellett (mert az az egyetlen érv „mindent visz”), vagy olyan is, hogy egyetlen érv miatt zárunk ki egy lehetőséget, miközben amúgy sok minden szólna mellette.

3. A fontos döntésekre mindig hagyj elég időt és energiát, hogy az intuíciód is működésbe lendülhessen! 

Idő kell a döntéshez szükséges információk összegyűjtéséhez és értékeléséhez. Ne hallomások, hiedelmek, reklámok, hanem tények alapján dönts. Azért is szükség van megfelelő időt hagyni a fontos döntésekre, mert e „házi feladat” elvégzése közben és után beindul az intuíciónk. A legtöbb esetben elkezded érezni, hogy mi a számodra helyes döntés. Ha tisztességgel elvégezted a „feltáró” munkát, akkor jobban mersz majd hagyatkozni az intuíciódra, ami gyakran bizonyul jó iránytűnek. Ehhez persze az is kell, hogy merd érezni és felvállalni azt, amit szeretnél. 

4. Figyeld és ismerd meg magad: mit szeretsz és mit nem szeretsz. 

Figyeld meg magadat a különböző élethelyzetekben: mit szeretsz csinálni, mi szerez neked örömet, illetve mi az, amit csak megfelelésből teszel. Egyáltalán nem ciki, ha a barátnőd szeret úszni járni, Te viszont nem. (Mivel társadalomban élünk, ezért sok külső elvárásnak kell megfelelnünk, és ezzel nincs is semmi baj. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor azzal is foglalkozz, hogy Te miket szeretsz csinálni.)

5. Fogalmazd meg magadnak, hogy mi lehet a legrosszabb kimenetele a döntésednek.  

A legtöbb esetben rá fogsz jönni, hogy a félelmeid egyáltalán nincsenek arányban a legrosszabb lehetséges forgatókönyvvel. Ha meg mégis, akkor valószínűleg az a legjobb döntés, ha nem döntesz vagy keresel más lehetőségeket. Gondolj bele: ha utólag például nem bizonyul jónak a továbbtanulással kapcsolatos döntésed, akkor a legrosszabb forgatókönyv az, hogy egyetemet váltasz. Hidd el, 10 éves távlatban semmi jelenősége nem lesz. 

6. Ne félj rossz döntést hozni!

Simán belefér, hogy időnként rosszul döntesz. Ez az élet része, fogadd el. Az életed során elképesztő mennyiségű döntést hozol, azaz sosem egy rossz döntésen múlik a sorsod, nagyon sokszor kapunk újabb lehetőségeket. Az viszont fontos, hogy ismerd és vállald fel, ha rosszul döntöttél, és tanulj belőle. 

7. Sok döntési helyzetre alakítható ki rutin, amivel energiát spórolhatsz. 

Amikor például a sporttáborra csomagolsz, gondolj vissza arra, hogy a legutóbbi tábornál mire volt szükséged. Ne hezitálj tovább, azokat pakold össze. 

8. Gyakorolj! 

Több időt töltesz a Netflixen a film kiválasztásával, mint a film megnézésével? Azok, akik nagy dolgokban nehezen döntenek, általában a jelentéktelenebb helyzetekben is többet hezitálnak. Ezért jó iskola, ha a jelentéktelen döntések során tudatosan elkezdesz gyakorolni. Például csak 5 percet adj magadnak arra, hogy kiválaszd a filmet. Így nagyobb fajsúlyú kérdésekben is egyre könnyebb lesz döntést hoznod.